Bindweefsel Therapie

De fascia is het officiële woord (latijn) voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen met elkaar een netwerk in het lichaam: ze zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is. Maar de fascia verbindt niet alleen, het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie en de hormoonhuishouding. Maar het beïnvloedt ook het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en -als resultaat- ook het gedrag. Het besef groeit dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen in het lichaam.


De fascia neemt dan ook een een sleutelpositie in bij een breed scala van klachten en aandoeningen.

Als gevolg van bijvoorbeeld een (operatie)wond kunnen verklevingen optreden; daardoor wordt de beweeglijkheid beperkt. Ook bevat de fascia veel zenuwuiteinden; als de conditie van de fascia slecht is kan dat (veel) pijn veroorzaken.

Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren. Osteopathie, craniosacraal therapie, medical taping, dry needling en bindweefselmassage zijn fascia-gerelateerde behandelingen; de fasciatherapeut is dus vaak van meerdere markten thuis.

Doel van de behandeling: afname van klachten, verbeterde houding, efficiëntere bewegingspatronen, vergrote belastbaarheid en -door toename van de veerkracht- verkleining van de kans op letsel. Met als uiteindelijk resultaat een groter welbevinden.