Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.


De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst zij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of om ervoor te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Verder kan de therapeut gebruik maken van ademhalingsoefeningen en oefentherapie. De oefeningen zijn gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

De oedeemfysiotherapeuten werken samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen, en mammacare verpleegkundigen. Een oedeemfysiotherapeut heeft zich vaak ook gespecialiseerd in oncologische fysiotherapie.